söndag 26 juli 2009

Nytt fundament till brunnen




Snart kan inte några växtdelar och kryp landa i brunnen längre. En form har gjutits så att inget obehörigt ska kunna smutsa ner vattnet...

tisdag 21 juli 2009

Tombola?


Den nyinköpta betongblandaren fungerar riktigt bra, trots att vi kände oss tveksamma till att det verkligen skulle fungera . Den inköptes i helgen på Bauhaus och levererades i sann IKEA- anda i ett antal delar och en sparsam monteringsanvisning. Efter ett antal väl valda ord och några timmars huvudbry fick vi i alla fall ihop maskinen...

Renovering av brunnen


Den gamla brunnen har sannolikt funnits sedan torpet var nytt i slutet av 1700-talet. Den är vackert stenlagd på insidan och vi ska försöka ge den ett nytt liv.

Vattnet har stått stilla under många år och fundamentet har varit trasigt så skräp och växter har förmultnat i vattnet.

Den är nu urpumpad ett flertal gånger och vattnet är nu helt klart och luktar inte längre illa. Rengöringen är inte klar än. Det finns ett lager på botten av något gyttjeliknande som ska bort på något vis.

Lasse har byggt en form för gjutning av det nya fundamentet så det ska bli tätt. Dräneringsslang läggs runt alltihopa för att leda bort regnvatten.

När brunnen är urpumpad ser man tydligt att vattnet kommer in från botten. Med stor sannolighet står den på en kallkälla. Man kan anta att de visste var de skulle gräva brunnar förr i tiden...Det ska bli riktigt spännande att se när allt är rengjort och renoverat vad vattenprovet visar.

måndag 20 juli 2009

Mullvad?

Posted by Picasa

Mullvad?

Här har Bror varit med sin lilla grävmaskin till Lasses glädje så han får spara på sina armar och sin rygg.
Dräneringen ska nu förhoppningsvis ligga lagom djupt så det blir torrt och fint under stugan.

lördag 18 juli 2009

Blivande swimmingpool?


Efter spöregnet i förra veckan blev den nu utgrävda torpargrunden fylld med vatten. Tur i oturen är att jobbet med grunden stått stilla en längre tid så vi har fått se vad som händer under golvplankorna när regnet vräker ner.

Nåväl, ingen skada är egentligen skedd. Dräneringen som tidigare grävdes ner hamnade på tok för grunt.

Vi hör med någon som har en liten grävare så dräneringen så småningom hamnar på en mer lämplig nivå...

söndag 12 juli 2009

Ansiktslyftning för dasset




Dasset behöver verkligen en uppsnyggning. Det är så mörkt därinne så vi bestämde oss för att ordna med ett fönster.


Utsidan har idag också borstats och fräschats upp med ny Falu rödfärg, som för övrigt är en helt UNDERBAR färg att måla med.


måndag 6 juli 2009

Drogade myror


Vi började kriget med myrr och försökte göra det så ogästvänligt som möjligt. Det brydde de sig inte om utan jobbade glatt vidare i virket.

Via försäkringsbolaget fick vi veta att eftersom vi nyss köpt huset så gällde inga försäkringar mot hästmyror.

Vi fick rådet att operera bort dem.

Lasse tog fram det grova kirurgiska instrumentet -motorsågen-och avlägsnade alla angripna stockar och naturligtvis den gamla murgrönan också, som stod tätt intill husgrunden.

Piggare myror har jag sällan skådat!

När stockarna skulle bäras bort, in i skogen, blev vi fulla med myror. De klättrade omkring på våra armar och vidare överallt...

Läskigt, tyckte jag, som till slut blev tvingad att droga dem lite genom att spraya T-sprit på dem.

Det gjorde dem lugna i 10 minuter i alla fall, så pass att vi han bära iväg dem från gården.

Hönshuset har också fått nya invånare...

Posted by Picasa

Myrornas krig

De små rackarna tycker om att bygga i stubbar och gamla träd. De gillar också att bygga och bo i gamla hus, särskilt om något gammalt träd eller buske står när intill grunden.

Ett gott råd kan vara att ta bort sådana växter.

När de väl börjat trivas i husets virke är det ett svårt problem att bli av med dem.

Nordens termiter


Solen sken och vi njöt i fulla drag av att vara ute. Ända tills jag tittade under köksfönstret. Där vimlade det av HÄSTMYROR!!!

Grunden


Mullbänksgrunden var ett sätt att värmeisolera golv och bottenbjälklagret förr. På insidan av grunden var det uppskottat jord och torv och bottenbjälklagret liksom hela första stockvarvet hade ruttnat på grund av detta.
Denna typ av grund som var vanlig till och med 1800-talet,gjorde att det inte blev kallt och golvdrag inomhus på vintern men konsekvenserna av en sådan grund var just det vi upptäckt.
Trots att stugan renoverats och moderniserats så sent som 1959 hade man valt att ha denna typ av grund kvar.
 

Designed by Simply Fabulous Blogger Templates